Antaa Breivikin puhua

Laitos
  
26.04.2012.

DAN KOIVULAAKSO & MIKAEL BRUNILA

Anders Behring Breivikin oikeudenkäynnin jatkuessa jo toista viikkoa norjalaisen joukkomurhaajan itseriittoinen hymy tuntuu murtuvan vain hetkittäin. Ruotsalainen historioitsija Henrik Arnstad esittää Dagens Nyheter -lehdessä monia muitakin vaivanneen kysymyksen: “Miksi Breivik hymyilee?”

Arnstad kuvailee artikkelissaan, miten valtio 1920-luvun fasistisessa Italiassa tuotti nuorille miehille suunnattuja romaaneja. Näissä sankaritarinoissa nuori miespuolinen sankari elää rappion aikakautta, jossa sosialistit, feministit ja liberaalit myrkyttävät kansakuntaa. Koettuaan fasismin herätyksen, sankari luopuu individualismistaan ja ryhtyy lahtaamaan sosialisteja. Ylpeänä hän kohtaa marttyyrin lopun – kuoleman tai vankeuden.

Fasistiseen ideologiaan kuuluu käsitys yhtenäisen kansankunnan rappeutumisesta sisäisten ja ulkoisten vihollisten toimesta. Utøyassa murhatut nuoret sosiaalidemokraatit olivat Breivikille Norjan ja Euroopan sisäisiä vihollisia: kulttuurimarxilaisia, feministejä ja monikulttuurisuuden agentteja (suomalaisittain “mokuttajia”). Heidän solmimansa salaliitto on raivannut tietä islamin, eli ulkoisen vihollisen, Euroopan valloitukselle.

Kuten jo useasti on todettu, Breivik löysi sekä sisäiset että ulkoiset vihollisensa laajemman islamofobisen ja antijihadistisen liikkeen viholliskuvista, tai hänen omin sanoin “Wienin-koulun” ajattelusta. Samaan koulukuntaan voidaan lukea myös Jussi Halla-ahon ajattelu, jonka blogin nimikin – Scripta – kirjoituksia uppoavasta lännestä – jo ilmentää ajattelua Euroopan luhistumisesta. Breivik lainasi liikkeeltä vihollisen lisäksi myös poliittisen tyylinsä: profeetaaliset ennustukset länsimaiden vääjäämättömästä tuhosta ja saarnan pelastuksen kivisestä tiestä.

Breivikin erottaa (toimintavoiltaan) hänen maltillisemmista esikuvistaan ennen kaikkea näkemys länsimaita uhkaavan valloituksen ja tuhon välittömyydestä. Kun Geert Wilders, Jussi Halla-aho tai Defence League -liikkeet uskovat lännen yhä olevan pelastettavissa parlamenteissa tehdyillä rasististisilla poliittisilla päätöksillä, näkee Breivik sodan olevan jo täyttä häkää käynnissä. Antijihadistisen liikkeen valtavirralle kello on yhä viittä vaille kaksitoista, kun Breiviikille se on jo minuuttia yli.

Esikuviinsa verrattuna Breivik voi vaikuttaa hullulta eritellessään kylmän sotilaallisella tyylillä Utøyan tapahtumien kulkua. Fasistisen perinteen lähtökohdista ja asiaa poliittisesti tarkastellessa tilanne kuitenkin on toinen. Breivik tietää hyvin mitä on tehnyt ja on siitä ylpeä. Hänellä on voittajan eikä hullun hymy. Tämä selittää myös miksi Jussi Halla-aho kiirehti kutsumaan Breivikiä mielisairaaksi, vastoin jälkimmäistä perusteellisempaa psykiatrista arviota.

Fasismi on poikkeustilan ja sodan ideologia. Sen paluu eurooppalaisten mentaliteettiin ei ole sattumaa: maahanmuuttokriittisen liikkeen paukuttelemat sotarummut ovat jo pitkään luoneet käsitystä sellaisesta poikkeustilasta, jossa Breivik pystyi oikeuttamaan raa’at tekonsa. Parlamenteissa ja blogeissa pauhaavien rasistien muslimeihin, maahanmuuttajiin ja muihin vähemmistöihin suunnattu sotaretoriikka on tehnyt tilaa Arnstadin kuvailemaan fasistisen tyylin uudelle nousulle. Tässä mielessä Breivik ei ole ainoastaan selväjärkinen vaan myös osa laajempaa liikettä: Breivik on sodassa olevan liikkeen taistelija. Hän vei päätökseen sen, mistä monet yhä vain puhuvat.

On tavallaan harmillista, että emme saa nähdä Breiviikin puheenvuoroja oikeudessa suorana lähetyksenä. Ne sensuroidaan suurilta osin – kuulemme ainoastaan toimittajien referaatteja. Vaikka on ymmärettävää, ettei oikeudenkäynnistä haluta tehdä kulisseja Breivikin lavastamalle spektaakkelille, asialla on myös toinen puoli. “Voimme keskittyä yksittäisiin merkillisyyksiin Breivikin esityksessä. Mutta silloin suljemme silmämme hänen rakennelmansa kantavilta rakenteilta.”, Utøyan joukkomurhasta selviytynyt ruotsalainen toimittaja Ali Esbati kirjoittaa.

Breivik on poliittinen toimija, joka suoritti kylmäverisiä, harkittuja murhia, eikä umpimähkäistä terrorismia. Oikeusvaltion tehtävä ei ole sensuroida Breivikin tekojen perusteita. Kansalaisten holhoaminen jopa hankaloittaa julkisen debatin käynnistämistä Breivikin perusteista, joilla on yhä laajempaa kannatusta ympäri Eurooppaa. Tere Vaden esittää uudessa kirjassaan, että “nyt ei kysytä tuleeko Eurooppaan äärioikeistolainen hallitus, vaan kuinka monta niitä tulee. Unkari, Kreikka, Italia, Espanja ja Ranska ovat ensimmäisten joukossa.”

Äärioikeiston vallankumouksella on Breivikissä ensimmäinen rynnäkköjoukkonsa myös Pohjoismaissa. Kun Breivikin lausunnot välitetään ainoastaan toimittajien referaatteina, niitä on vaikeampi yhdistää muuhun poliittiseen keskusteluun. Maahanmuuttokriittisen liikkeen argumenttien levitessä yhä laajemmalle eri puolueisiin vasemmalta oikealle, olisi tärkeä, että mahdollisimman moni kuulisi samaa retoriikkaa myös kylmäverisen massamurhaajan suusta.

Tagit: , , , , ,

Yksi kommentti artikkeliin “Antaa Breivikin puhua”

 1. Käyttäjä Kirsti Era 15.07.2012. 18:59:46

  Tärkeää juttua! Tässä valossa Occupy-liikkeen nuorille tarjoama näköala ja toimintakanava on erityisen tärkeä. Siinä yhteydessä pitäisi eritoten painottaa Euroopan ja muun maailman köyhien, mm. siirtolaisten yhteisiä etuja ja vastustajia, yhteistä kohtaloa ja kamppailua sen muuttamiseksi. Siinä eivät auta yksilöratkaisut(terroriteot sen paremmin kuin siirtolaisuus) vaan tarvitaan yhteistä toimintaa finanssiharvainvaltaa ja globaaleja firmoja sekä niiden poliittisia edustajia (esim. Kokoomus) vastaan.

Jätä kommentti

Nimi(pakollinen)

Email

Verkkosivusi

Kerro mielipiteesi


  TUOREET KOMMENTIT

  Arkisto
  • 2013 (1)
  • 2012 (40)