Helsingillä on natsiongelma

Laitos
  
14.05.2012.

DAN KOIVULAAKSO & MIKAEL BRUNILA

Helsinkiläisten uusnatsien kerhotilalla ammuskeltiin huhtikuun alussa. Keikkatoimintaan käytettyä tilaa pyörittää uusnatsiryhmä, jonka juuret ovat 1990-luvun rasistisessa väkivallassa.


Kuvakaappaus Musta Sydän -verkkosivusta. Ampumistapaus sattui aamuyöstä 14.4.

Viime syksynä toimintansa aloittanut Musta sydän markkinoi natsiskineille suunnattuja keikkoja, jotka ovat jo pitkään olleet uusnatsien keskeisiä propaganda- ja rekrytointitilaisuuksia. Alkuvuodesta Musta sydän mainosti ainakin kolmea keikkaa, joilla vieraili myös ulkomaalaisia bändejä. Natsikollektiivi ei ole Helsingissä ainoa laatuaan, pääkaupungissa on jo aiemmin toiminut Pride-hyökkäyksistä vastannut Suomen Vastarintaliike.

Keikkatilan sijainti on ollut tarkkaan varjeltu salaisuus ja mainosjulisteissa tarkimmaksi sijainniksi on määritelty Roihupelto. Tarkempia tietoja on saanut keikkamainoksessa mainitusta sähköpostiosoitteesta. Huhtikuun puolessavälissä Mustan sydämen kerhotilan sijainti kuitenkin selvisi ikään kuin vahingossa. Suomalaisen natsibändin Civic Dutyn keikkaa seurasi hämärä aseellinen yhteenotto, johon poliisin mukaan saattoi liittyä myös tunnetun rikollisjengin jäseniä.

Tapahtuman uutisoinnista selviää, että kerhotila on Pulttitiellä Roihupellon teollisuusalueella. Julkisuudessa ollut kuva osoittaa, että tila sijaitsee kellarikiinteistössä Pulttitie 16:sta sisäpihalla. Tilan omistaa Kiinteistö Oy Pulttitie 16 ja sen vuokralaisena on ASP Helsinki Oy, jonka hallituksessa istuu Atte Juhani Enroth ja eräs toinen henkilö.

Atte Enrothilla on pitkä historia Helsingin oikeussaleissa. Vuonna 1998 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Enrothin 11 kuukauden vankeuteen hänen hyökättyään 40-50 natsiskinin kanssa Kontulassa jalkapalloa pelaneiden somalien kimppuun. Vuonna 2006 Enroth tuomittiin pahoinpitelystä helsinkiläisessä kapakassa.

Ideologialtaan ja toimintatavoiltaan Musta sydän asettuu tukevasti eurooppalaiseen väkivaltaisen uusfasismin liikekenttään. Ryhmän strategia on metapoliittinen; ensin luodaan kulttuurista pohjaa poliittiselle muutokselle rakentamalla alakulttuuria ja sen jälkeen aletaan harjoittamaan selkeästi poliittista toimintaa. Vaikutteet tulevat sellaisilta liikkeiltä kuten Italian Casa Pound, Ruotsin Fria nationalister ja Saksan Freie nationale strukturen, eli samoilta ryhmiltä, jotka Vastarintaliike kutsui Suomeen lokakuussa 2011. Musta sydän on siis osa “autonomista” äärioikeistoa, joka hakee tyylivaikutteita paitsi hitlerismiltä, perinteiseltä fasismilta ja erilaisilta uusfasistisilta liikkeiltä myös autonomisen ja anarkistisen vasemmiston perinteistä. Tämä erottaa ryhmän Vastarintaliikkeestä, vaikka myös yhteistyötä ja yhteisiä vaikutteita on runsaasti.

Mustan sydämen kerhotilan yhteydet 1990-luvun natsiliikehdintään eivät jää Enrothiin. Monet Mustan sydämen mainostamista keikoista on järjestetty 90-luvulla toimineen ja Skinivalkoinen Suomi -dokumentista tutulla Helsinki Skins -nimellä. Nimi on lyhenne Helsinki Skinheadsistä, joka on myös vuonna 1997 rekisteröity yhdistys, jonka yhtenä nimenkirjoittajana toimii Jarkko Petteri Räsänen. Hänet tuomittiin Enrothin ja kymmenien muiden tapaan Kontulan joukkopahoinpitelystä. Mustan sydämen kerhotilan viimeisimmällä keikalla yhtenä järjestäjänä oli myös aktiivisuudensa huipun jo pari vuotta sitten ohittanut Oriveden Blood & Honour.

Suomalaiset äärioikeistolaiset ovat syyllistyneet viime vuosina useisiin väkivallantekoihin. Helsingin lisäksi esimerkkejä natsiskinien tekemistä pahoinpitelyistä on runsaasti myös muista kaupungeista, kuten Turusta, Joensuusta ja Savonlinnasta. Tämä on tärkein syy olla huolestunut Roihupellon kerhotilan toiminnasta.

Toinen syy seurata väkivaltaisen äärioikeiston aktivoitumista ilmenee Ylen uutisesta: “(…) pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit”.

Kolmanneksi sekä Suomen viranomaiset että ns. sisäsiisti äärioikeisto eli “maahanmuuttokriitikot” pyrkivät aktiivisesti vähättelemään äärioikeiston uhkaa. Sisäsiistin äärioikeiston rasistinen agenda on kuitenkin luonut itseluottamusta kaduilla toimiville ryhmille.

Helsingin “natsiongelmaa” ei enää voida kiistää. Musta sydän on Vastarintaliikkeen ohella ensimmäinen ryhmä, joka pyrkii yhdistämään toiminnan verkossa kaduilla tapahtuvaan suoraan toimintaan. Kahden eri poliittisen organisaation lisäksi uusnatseilla on nyt tukenaan tila, jonka kautta he voivat aktiivisesti rekrytoida uusia ihmisiä liikkeeseensä musiikin ja muun näennäisesti epäpoliittisen toiminnan kautta.

Viimeistään kesän 2010 Pride-iskun jälkeen tuli selväksi, ettei natsiongelma ole katoamassa. Päinvastoin väkivallan uhka erilaisia vähemmistö- ja vasemmistoryhmiä kohtaan kasvaa. Se vaikeuttaa myös vaikutusvaltaansa kasvattavan, parlamentissa ja keskustelupalstoilla toimivan rasistisen oikeiston julkista kritiikkiä. On mielenkiintoista nähdä, miten viranomaiset ja toisaalta “maahanmuuttokriitikot” aikovat jatkossa suhtautua Mustaan sydämeen, jonka tausta on 1990-luvun erittäin väkivaltaisessa uusnatsimiljöössä.  Ongelman vähättelyn sijaan viranomaisten tulisi ottaa kaduilla kasvava väkivallan uhka tosissaan ja pyrkiä estämään väkivaltaisten äärioikeistoryhmien toiminta.

Tagit: , , , , ,

6 kommenttia artikkeliin “Helsingillä on natsiongelma”

 1. Käyttäjä Juha Matias Lehtonen 14.05.2012. 13:21:20

  Kiitos arvokkaasta infosta.

 2. Käyttäjä Jasso Paasoja 19.05.2012. 19:56:04

  Kaikella kunnioituksella, mutta eikös tämä natsien metsästäminen mene nyt jo hieman naurettavuuksiin?

  Jos nykyään puhutaan lisääntyvästä katuväkivallasta, niin se ei kylläkään johdu siitä, että uusnatsit mellastavat kaduilla; eihän niitä näe juurikaan katukuvassa.

  Itse kuulun “seksuaalivähemmistöön” ja ei ole tarvinnut pelätä saavansa pesäpallomailaa takaraivoon tai maiharia ohimoon – sen sijaan turpiin on meinannut tulla ihan muiden ryhmien edustajilta kuten: humalaisilta teineiltä, maahanmuuttajilta, aineiden käyttäjiltä jne, eikä näissäkään tapauksessa syy ole ollut seksuaalinen suuntautuminen. Eikä kyllä tule tuttavapiiristäni ketään mieleen, jotka olisivat saanee pelätä näitä “pahoja ja pelottavia natseja”.

 3. Käyttäjä Dan Koivulaakso 21.05.2012. 09:48:48

  Jasso, artikkelimme ei tietenkään väitä kaiken väkivallan liittyvän uusnatseihin. Sinun tuttavapiirisi tilanne kuulostaa onnelliselta.

  Kaikkien ihmisten ja alueiden kohdalla tilanne ei ole samanlainen.

 4. Käyttäjä Nimi Merkki 09.06.2012. 14:45:01

  Paras artikkeli aiheesta ikinä!

  Jatkakaa samaan malliin. Kaikki nämä linkit ja miten ne yhdistyvätkään toisiinsa…loistavaa. On tärkeää että päätekijät saadaan esille koloistaan ja vastuuseen. Lisää julkisuutta näiden hämärämiesten hommille.

  Miten saadaan tähän sotkeutuneet nuoret järkiinsä? Kukaan ei synny natsiksi. Tähän ei liity vain pahoinpitelyt, vaan kärsiä saavat myös näiden uusnatsipoikien kaverit ja perheet, jotka ovat joutuneet seuraamaan miten aivopesu etenee. Nuori hukkaa itsensä ja joutuu rikollisten pelinappulaksi.

  Miten nämä nähtävästi jo ikääntyneemmät natsit Petteri Räsänen ja Atte Enroth ovat vuosikaudet saaneet hääriä näissä hommissa houkuttelemassa ja painostamassa nuoria tähän ihmisvihaan? Miten on mahdollista että Suomessa voi rekisteröityä rasistiyhditykseksi ihan virallisesti? Kuten on nähty, toiminta on pahointelyjä, rasistisen materiaalin levitystä, aseita, rikollisjärjestöjä.

  Hyvä että saamme tietoa. Moni ei ole edes tunnistanut tätä ilmiötä, ei tajunnut mikä on suunta, kun nuorelle ilmestyvät aatteet, musiikki, liput, merkit. Kyseessä ei todellakaan ole vain jokin muotivillitys, vaan rasismiin ja väkivaltaan yllytys.

  Petteri Räsänen esiin ja vastaamaan tekemisistään, tästä “yhdistyksestä” ja sen “tavoitteista”. Ilman että piilotelee jossakin Roihupellon varastossa. Että nuorisotoimintaa, vai mitä, Räsänen? Yllytys rasismiin on rikos.

  Uskomatonta että aikuiset äijät viitsivät.
  Laitetaan työleirille, vaikkapa sikalaan possujen peräpään tuotosten lapioimaan, olisi silloin paskan siirtämisestä jotakin hyötyä.

 5. Käyttäjä Aarni Tuominen 13.06.2012. 11:17:48

  Hyvä artikkeli!
  Olennaista on saada rasistinen ja uusfasistinen toiminta tarkkailun alle ja järjestykseen niin kauan, kuin se vielä on sisäsiistiä à la Halla-aho. Siis ennen kuin katuväkivalta on järjestettyä ja johdettua, kuten 20-30-lukujen Saksassa ennen natsien valtaannousua.
  Halla-a on hyvä esimerkki siitä, miten poliitikko nostaa itsensä lainkäytön yläpuolelle, halveksii avoimesti oikeusjärjestystä. Näinhän teki Hitlerkin aikanaan: asetti itsensä laiksi.
  Nyt testataan eduskunnan ja “vanhojen” puolueiden selkäranka. Soini näyttää jo omansa menettäneen. Mitä Timo pelkää?

 6. Käyttäjä Jasso Paasoja 17.06.2012. 22:20:10

  Nimimerkki: Nimi Merkki, kirjoitti kyllä varsin vakuuttavaan tyyliin, kun taas nimimerkki: Aarni Tuominen meni jo taas sen tietyn rajan yli. Olen todellakin puhtaasti sitä mieltä, että tämän ajan Suomessa ei pitäisi olla mitään – anteeksi – helvetin lakipykäliä uskonrauhan rikkomisesta. Tilanne toki olisi toinen, jos vaikkapa jonkun muslimiperheen kotiin tunkeuduttaisiin ja keskeytettäisiin heidän omia seremonioita. Se olisi konkreettisesti sitä. Oli uskonto mikä tahansa, niin kyllä sen voi ja pitää voida sanoa ääneen mikä uskonnoissa risoo.

  Nimi Merkiltä hieno kirjoitus!

Jätä kommentti

Nimi(pakollinen)

Email

Verkkosivusi

Kerro mielipiteesi


  TUOREET KOMMENTIT

  Arkisto
  • 2013 (1)
  • 2012 (40)