Euroopan 1 %:n sodanjulistus

Lotta Tenhunen
  
11.05.2012.

Kuva: Occupy OaklandKuva: Occupy Oakland

“Ei ole olemassa Eurooppaa, jos sen kansalaisilla ei ole kotia, ei rahaa, ei eläkettä, ei terveydenhuoltoa eikä koulutusta. Ei ole mitään eurooppalaista projektia ilman uutta oikeuksien kirjaamista kaikille eurooppalaisille, olivatpa he syntyneet vanhalla mantereella tai saapuneet muualta vetristämään sitä.” –15M Espanja

Euroopassa on herännyt liike, joka ei halua lisää leikkauksia ja joka kieltäytyy uskomasta viime vuosien talouskurin olevan ainoa ja paras keino hoitaa kriisiä. Se laittaa alulle prosessin, jossa määritellään uudestaan eurooppalaiset oikeudet, tulonjako ja yhteiset palvelut. Liike ei tule sietämään käynnissä olevaa poliittisen vallan siirtymistä IMF:lle, EKP:lle ja Maailmanpankille.

Samaan aikaan liikkeen järjestäytyessä Euroopan hallitsijat panevat omat joukkonsa liikkeelle: kaikkien mielenilmausten tuomitseminen ja kriminalisaatio – olivatpa ne sitten torikokouksia, marsseja tai juhlia – on alkanut ympäri Euroopan. Moskovan demokratiamielenosoituksissa pidätettiin 6.5. poliisien kertoman mukaan 400 mielenosoittajaa, jotka halusivat asettaa kyseenalaiseksi Putinin paluun presidentiksi. EKP:n kokous Barcelonassa 3.5. sai Espanjan viranomaiset julistamaan poikkeustilan, jotta poikkeaminen Schengen-sopimuksen vapaan liikkuvuuden pykälistä olisi mahdollista. Tätä varten 8000 ylimäääräistä poliisia mobilisoitiin tutkinta- ja pidätystyöhön.

Vaikuttaa siltä, että mielenosoittajia rangaistaan myös mediapimennon puhkaisemisesta: Välimeren toisella puolen protesteihin kamerat aseenaan osallistuvia toimittajia pahoinpidellään ja pidätetään jatkuvasti. Myös Barcelonan yleislakon aikana 29. maaliskuuta pidätetyn Laura Gomezin, 45, sanotaan “levittäneen valtion vastaista materiaalia”. Lauraa, kuten monia muitakaan “ennaltaehkäisevään vankeuteen” suljetuista ei koskaan tunnistettu tai pidätetty itse mielenosoituksessa, eikä suurinta osaa vastaan ole muita todisteita kuin heidän kotoaan löytyneet materiaalit. Usko pois, kyse ei ole vainoharhasta: kaikkialla poliisi haluaa saapastella kotiisi.

Yhdessä mm. Espanjassa ja Kreikassa muhivien suunnitelmien kanssa Blockupy Frankfurt 16.–19.5. on yksi eurooppalaisen kevään suurista tapahtumista. Yli 40 000 ihmisen on arvioitu saapuvan osoittamaan mieltään kaupunkiin, jossa EKP:n päämaja sijaitsee. Mukana on paljon ihmisiä ja järjestöjä eri puolilta Eurooppaa ja yksi toimintapäivien suurista lupauksista onkin luoda solidaarisuuden siteitä Etelä- ja Pohjois-Euroopan välille. Kriisin toisenlaisen hoidon suunnittelemiseksi on elintärkeätä, että talouskurista tällä hetkellä päättävien maiden väki Saksassa ja Ranskassa tekee selväksi, että se ei halua leikkauksia eikä kannata hallitustensa EKP:n, IMF:n ja Maailmanpankin kanssa harjoittamaa leikkauspolitiikkaa.

Tällaisen solidaarisuuden syntyminen ei kuitenkaan sovi “hajoita ja hallitse” -strategian uudelleen lanseeranneille Pohjois- ja Keski-Euroopan hallitsijoille. Frankfurtin kaupungin viranomaiset kielsivät kolmipäiväisen tapahtumaviikon ohjelman reilu viikko ennen h-hetkeä: Frankfurtissa ei saa kokoontua julkisille paikoille liian suurissa joukoin, ei häiritä yksityisautoilua tai liiketoimintaa EKP:n ympäristön finanssiyrityksissä, eikä myöskään harjoittaa perustuslaillista oikeutta mielenosoitukseen. Muutamaa päivää myöhemmin viranomaiset asettivat kieltoon myös samalla viikolla järjestettävän reivit. Myöskään tanssi ei siis ole sallittua, ei kaupunkitilassa, eikä varsinkaan, jos siihen liittyy poliittisia vaatimuksia.

Tepsiikö poliitikkojen ja finanssipankkiirien “hajoita ja hallitse”?

Kieltojen ja lakitoimien jälkeen tulevat mellakkapoliisi, kaasu, vesi ja kumiluodit. Varustelua parannellaan kaikissa maissa. Espanjan hallitus on vasta pistänyt 15 miljoonaa kyynelkaasuun ja ampunut muutamalta mielenosoittajalta silmät puhki. Samaan aikaan Kreikassa kaupunkisodaksi muuttuneet protestit voidaan enää toteuttaa vain kaasunaamarit päässä. Poliisit valittavat rahapulaa, mutta onneksi suuret yritykset rahoittavat mieluusti valtion väkivaltaa yhteiskuntarauhan nimissä.

Euroopan väki yhdistyy tätä kehitystä vastaan ja voi parhaimmillaan panna alulle uuden perustuslaillisen prosessin markkinavallan syrjäyttämiseksi ja taatun toimeentulon varmistamiseksi. Pankkiireille on annettu jo tuhansia miljardeja ja sille tulee pian loppu. Mielenosoitukset kasvavat ja moninkertaistuvat. Espanjassa tälle vuodelle ennakoidaan yli 60:tä päivittäistä mielenosoitusta ympäri maan. Toukokuun aikana läpi Euroopan ihmiset kokoontuvat toreille, puistoihin, kaduille ja liikekeskuksiin saadakseen aikaan muutoksen. Samalla kaupunkitilan valvonta intensivoituu ja henkilöprofilointi kehittyy. Poliisiväkivallan yleistyminen saakoon eurooppalaiset keksimään uusia keinoja protestoida ilman henkilöuhreja, rakentamaan omaa vapaan liikkuvuuden kulttuuriaan ja tulemaan paikalle yhä suuremmissa ja suuremmissa joukoin kuuliaisuutta vaativien propagandakoneistojen kielloista huolimatta.


3 kommenttia artikkeliin “Euroopan 1 %:n sodanjulistus”

 1. Käyttäjä Heikki Sairanen 11.05.2012. 16:53:00

  Milloin IMF-vastustus pitää lopettaa? IMF on selväsanaisesti puhunut austeritya vastaan. Miksi vasemmisto ei kuule näitä ääniä? Aina vedetään vaan jostain vanhasta muistista joku lista pahiksia ja sitten dissataan niitä. Itseasiassa tässä haetut pahikset on kokonaan ihan vääriä.

  Austeritya tukevat tällä hetkellä: Komissio, yksittäisten maiden hallitukset ja (todennäköisesti) yksittäisten maiden äänestäjien enemmistö.

  EKP:kin on sentään vähän joustanut rahan kanssa, mikä on vähentänyt austerity-meininkiä sentään vähän. Liian vähän minusta, mutta ei ne ole tässä mikään päämoottori.

  Eli valitaan nyt edes viholliset oikein, että joku uskottavuus säilyisi.

 2. Käyttäjä Dan Koivulaakso 11.05.2012. 22:02:29

  Tästä on selväsanaisuus austerityä kohtaan kaukana:
  “Greece, Portugal and Ireland must meet their obligations under bailout agreements reached with international lenders, the head of the International Monetary Fund said on Friday.

  “I keep repeating myself: it’s implementation, implementation, implementation. There are no alternative options in those countries,” Christine Lagarde said after a meeting in Turkey.”

  http://www.reuters.com/article/2012/05/11/eurozone-imf-idUSL5E8GB96G20120511

 3. Käyttäjä Dan Koivulaakso 11.05.2012. 22:09:25

  Eikä täällä blogeissakaan erityisen yksiselitteistä ole. Päinvastoin, IMF vaikuttaa haluavan välttää koko austerity-keskustelua.
  http://blog-imfdirect.imf.org/2012/05/08/fiscal-consolidation-striking-the-right-balance/#more-4980
  http://www.digitaljournal.com/article/324470

Jätä kommentti

Nimi(pakollinen)

Email

Verkkosivusi

Kerro mielipiteesi


  TUOREET KOMMENTIT

  Arkisto
  • 2013 (1)
  • 2012 (40)