Syyria: mikä vaihtoehdoksi republikaaneille ja kyynisille anti-imperialisteille?

Laura Tuominen
  
12.03.2012.

Syyrian konfliktia on käsitelty YK:n turvallisuusneuvostossa, missä Venäjä ja Kiina ovat torpanneet Bashar al Assadin hallintoa kritisoivat linjaukset. Sotilaallista väliintuloa Syyriaan on vaatinut muun muassa USA:n republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä John McCain. Kuinka Syyrian tilanne sitten rauhoitettaisiin?

Assadin vastaista graffitia keväältä 2011. Kuva: Jan Sefti

Viime vuoden arabikevät nostatti innostunutta uskoa arabimaiden demokratisoitumiskehitykseen. Into on vuoden mittaan laantunut muun muassa sen seurauksena, että islamistit voittivat Tunisian ja Egyptin vaalit. Myös kansainvälisesti kiistanalaisia sotilaallisia interventioita on tehty muun muassa Libyaan ja Bahrainiin. Syyriassa verenvuodatus on jatkunut, ja se on kuukausien kuluessa kärjistynyt sisällissodaksi Bashar al Assadin hallinnon ja opposition välillä.

Vasemmistolaisesta näkökulmasta kansainväliset sotilaalliset interventiot ovat olleet aina ongelmallisia. On ollut perusteltua vastustaa esimerkiksi Irakin sotaa, sillä aikanaan ei ollut epäilystäkään siitä, että väitteet Irakin joukkotuhoaseista olisivat pitäneet paikkansa. Libyan tilanne on kuitenkin jakanut vasemmistoa samalla tavalla kuin Naton pommitukset Kosovossa Joschka Fischerin johdolla vuonna 1999 jakoivat vihreitä. Enää ei voida yksiselitteisesti – tai ainakaan yksimielisesti – sanoa, mikä toimintatapa olisi kaikissa olosuhteissa oikea.

Useat eurooppalaiset vasemmistopuolueet vastustivat vanhalta pohjalta jyrkästi sotilaallista väliintuloa Libyassa. Esimerkiksi Euroopan vasemmistopuolue kritisoi länsimaista imperialismia, joka pyrkii Naton johdolla Libyan luonnonvarojen haltuunottoon. Toisaalta Norjan vasemmistohallitus päätti ensimmäisten joukossa Norjan osallistumisesta sotilaalliseen interventioon. Tanskan radikaalivasemmistolainen Enhedslisten ja Ruotsin vasemmistopuolue antoivat tuoreeltaan tukensa YK:n turvallisuusneuvoston sotilaalliset toimet mahdollistavalle lentokieltopäätöslauselmalle#, samoin saksalaisen Die Linken johtava poliitikko Lothar Bisky. Näistä Enhedslisten tosin veti tukensa pois kahden viikon kuluessa nähtyään, mihin suuntaan Libya-operaatio kehittyi. Vasemmistoliitto puolestaan suhtautui kriittisesti ajatukseen suomalaisten joukkojen lähettämisestä Libyaan.

Syyrian tapahtumat ovat johtamassa samankaltaiseen kehitykseen kuin Libyassa. Suomen Lähi-idän instituutin johtajan Ari Kerkkäsen mukaan YK:n turvallisuusneuvostossa Syyria-päätöslauselman vesittäneet Venäjä ja Kiina ovat itse asiassa paremmin kartalla Syyrian konfliktista kuin länsimaat. Hänen mukaansa median antama kuva Syyriasta on jopa vääristynyt. ”Media voi pahimmillaan lietsoa lisää väkivaltaa. Media saattaa vaikuttaa kansainväliseen poliittiseen päätöksentekoon, mikä ei edistä väkivallan lopettamista ja konfliktinratkaisua”, Kerkkänen toteaa Rauhan Puolesta –lehden haastattelussa (1/2012).  Väkivallan kierteen katkaisemiseksi olisi Kerkkäsen mukaan panostettava monenkeskisiin neuvotteluihin hallinnon ja oppositiovoimien kesken, aivan kuten Venäjän ja Euroopan vasemmistopuolueen linja on korostanut.

Olisi helppoa tuudittautua olemaan oikeassa Ari Kerkkäsen asiantuntijalausuntoon nojaten. Vasemmistolaisesta ulkopolitiikasta kiinnostuneiden olisi kuitenkin syytä kysyä, millä tavoin Syyrian tilanne sitten rauhoitetaan? Vuoden mittaan on moneen otteeseen huomattu, että diplomatian keinoja käyttämällä kuolonuhrien lukumäärä vain kasvaa. Tiettyjen tahojen analyysi konfliktin taustoista vaikuttaa anti-imperialistisine salaliittoteorioineen lähinnä ylikyyniseltä, millä on kovin vähän konkreettista annettavaa Bashar al Assadin totalitaarisen hallinnon alaisuudessa eläville.

Tagit: , , , , , , , , ,

Yksi kommentti artikkeliin “Syyria: mikä vaihtoehdoksi republikaaneille ja kyynisille anti-imperialisteille?”

 1. Käyttäjä Historian väärällä puolella? Suomi, Syyria ja humanitaarinen interventionismi | The Ulkopolitist 16.03.2012. 15:10:47

  […] ”humanitaarisena imperialismina” – tämä ongelma vainoaa myös länsimaista ja suomalaista vasemmistoa. Imperialismin ja interventionismin käsitteiden rinnastaminen toisiinsa on kuitenkin […]

Jätä kommentti

Nimi(pakollinen)

Email

Verkkosivusi

Kerro mielipiteesi


  TUOREET KOMMENTIT

  Arkisto
  • 2013 (1)
  • 2012 (40)